VI STEMMER

Er du også forvirret over, hvad kommunalvalget er?

Så er du ikke den eneste. DFUNK gør dig klar til at stemme den 21. november. 

 

Kom med når DFUNK holder info-events, der klæder dig på til at stemme til kommunalvalget. Eventsene handler om din stemme i det danske demokrati, om hvordan du påvirker din kommune, og giver dig et indblik i hvad de forskellige partier mener.

 

Klik dig ind på Facebook og se hvad der sker tæt på dig.  

 

KØBENHAVN

#1 Madmekka & demokrati

#2 Flugttanker m. oplæg

#3 Paneldebat m. Abdel

 

FYN 

#1 Hvad er demokrati?

#2 Integration på kommunalt plan

#3 Paneldebat m. Abdel

#4 Valgfest

 

AARHUS

#1 Kommunalvalg og Madmekka 

#2 Paneldebat, hygge og fællesspisning

#3 Valgfest

 

AALBORG

#1 Valgaften 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er du over 18 år? Har du haft fast bopæl i Danmark i mere end 3 år? 

 

Så kan du stemme til kommunal- og regionsvalget den 21. november. 

 

Hvert 4. år er der valg i Danmarks 98 kommuner og 5 regioner og du stemmer i den kommune og region hvor du bor. Din kommune har ansvaret for folkeskolen, børnepasning, ældrepleje, integrationsindsatsen og meget mere. Kommunen styres af politikere, der er valgt til kommunalbestyrelsen. Din region har primært ansvaret for hospitalerne. Regionen styres af politikere, der er valgt til regionsrådet.

 

Sådan stemmer du:

Hvis du er stemmeberettiget får du tilsendt et valgkort med posten nogle dage inden valgdagen. Her står der hvor du skal gå hen og stemme. Dette hedder dit valgsted. Der står også hvornår dit valgsted åbner.

 

Den 21. november tager du valgkortet med til dit valgsted. Det kan være en god idé at have id-kort (opholdstilladelse, sygesikringskort, pas eller lignende) med, men det vigtigste er valgkortet.

 

På valgstedet får du udleveret to stemmesedler - ét til kommunalvalget og ét til regionsrådsvalget. På hver stemmeseddel skal du sætte ét og kun ét kryds - enten på det parti du gerne vil stemme på eller på den politiker, du gerne vil stemme på. Politikerne er oplistet under det parti de stiller op for, så en stemme på en politiker er samtidig en stemme på det parti vedkommende stiller op for.

Unge med flygtningebaggrund skal tages seriøst og deres stemme skal høres. De har drømme og potentiale - præcis som andre unge. Men det kan være svært at få overblik over, hvordan man kan påvirke samfundet, når man er nytilkommen fra lande, der ikke har samme demokratiske tradition som Danmark. 

 

Paradoksalt er en af de politisk mest omdiskuterede befolkningsgrupper samtidigt også en af de politisk mest pacificerede og objektiviserede befolkningsgrupper. 

 

Det vil DFUNK ændre på. Den 21. november får mange unge flygtninge muligheden for at præge samfundet, når de for første gang kan stemme til kommunal- og regionsvalgene. Men ubesvarede spørgsmål kan stå i vejen for, at de får afgivet den vigtige stemme. 

 

Som samfund har vi en forpligtelse til, at alle stemmeberettigede stemmer på et oplyst grundlag. Derfor klæder DFUNK dette efterår unge flygtninge på til at stemme gennem partipolitisk neutrale oplysningsevents om demokratisk kultur, Danmarks partipolitiske landskab og kommunalpolitik. 

 

Gennem deres stemme vil unge med flygtningebaggrund få medindflydelse i samfundet og politikere vil være forpligtede til at lytte til dem. 

 

Vær med, når DFUNK stemmer til kommunalvalg 2017.